Købsaftale

En købsaftale er et af de vigtigste dokumenter i en ejendomshandel. Her fastlægges blandt andet betingelserne for salget af ejendommen, som sælger og køber er blevet enige om under deres indbyrdes forhandlinger.
En købsaftale for et hus, lejlighed eller andre former for fast ejendom er ofte et omfattende dokument, hvor fagtermer er en sikker bestanddel af indholdet, og denne type dokumenter kan ofte være vanskelige at læse som lægmand. I det nedenstående kommer vi nærmere ind på forskellige aspekter af aftalen. 

Hvad er en købsaftale?

Denne type aftale, der er en skriftlig, juridisk kontrakt, er som nævnt et af ejendomshandlens allervigtigste dokumenter. Den skriftlige aftale, der fungerer som en kontrakt mellem køber og sælger, indeholder vilkårene og betingelserne for salg af ejendommen. Aftalen indeholder typisk informationer omkring køber og sælger, herunder navne og adresser, ligesom den også indeholder en beskrivelse af ejendommen, der sælges.
Herudover vil aftalen typisk indeholde information om pris samt tidspunkt for betaling, ligesom de nærmere omstændigheder omkring overdragelse af ejendommen fra sælger til køber også vil fremgå af dokumentet. Udover de centrale vilkår som pris og overdragelsesdato indeholder denne type aftale også en lang række bestemmelser vedrørende den ejendom, der sælges. Det kan være forskellige klausuler, forpligtelser og tidsfrister, der skal overholdes for at ejendommen endeligt kan skifte hænder. Med andre ord har dette vigtige dokument til formål detaljeret at belyse alle vilkår, således at der ikke opstår misforståelser mellem køber og sælger senere i processen. 

Hvornår er en købsaftale bindende for køber?

En købsaftale er som udgangspunkt bindende for både køber og sælger, når begge parter  har underskrevet dokumentet. Dog har du som køber altid mulighed for at gøre brug af den lovpligtige fortrydelsesret, hvilket senest skal ske seks hverdage efter indgåelse af aftalen. Med aftalens bindende karakter in mente, er det naturligvis vigtigt, at denne gennemlæses grundigt inden underskriften sættes, således at udeladelser, fejl og mangler kan rettes til inden aftalen bliver bindende. Dokumentet bliver således først underskrevet, når køber og sælger er nået til enighed omkring vilkår og betingelser for handlen. 
Der kan være meget stor forskel på, hvor lang tid der går, inden aftalen underskrives. Det kan bero både på, hvor hurtigt sælger ønsker at afhænde ejendommen, ligesom eksempelvis købers finansielle forhold kan forhale indgåelsen af aftalen. I tilfælde af sidstnævnte kan der indgås en betinget aftale også kaldet et bankforbehold, der sikrer at købers underskrift ikke er bindende, hvis denne ikke kan opnå den nødvendige finansiering gennem bank eller realkreditinstitut. 

Hvad sker der efter aftalen er underskrevet?

Det er ikke lovpligtigt at lave en købsaftale, når der skal sælges fast ejendom. Det er dog ikke ensbetydende med at det er en dårlig idé at udforme et dokument, der sikrer at både køber og sælger indgår en god handel. Aftalen danner grundlag for skødet, der når det er tinglyst, er det endegyldige dokument, der sikrer overgangen af rettigheder vedrørende ejendommen fra sælger til køber. 
Har du spørgsmål til købsaftalen, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os